Birma / Myanmar   1 - 23 oktober 2003

 

Dit reisverslag bestaat uit twee delen:

1. Algemene informatie over Birma / Myanmar

2. Dagboek: verslag van de belevenissen van elke dag.

 

Zie verder ook nog: 

3. de foto's

4. de kaart met de reisroute  

5. de reisdata en statistieken

6. de verwijzingen en bronnen van onze informatie 

 

 

 

1. Algemene info over Birma / Myanmar en de reiservaringen. 

 

 

Birma grenst aan China, Laos, Thailand, de Andaman zee, de golf van Bengalen, Bangladesh en India.

Sinds een paar jaar is de naam van het land gewijzigd in Myanmar, maar de oude naam Birma wordt nog overal ter wereld gebruikt.

Birma is groter dan het grootste Europees land.  Van noord tot zuid is het meer dan 2000 km lang.

 

Onze persoonlijke gids heet Khin Khin Shwe (roepnaam: MaLay) 

Zij is 42 jaar en was tot in 1995 lerares fysica. Daarna is ze voor de regering gaan werken, eerst om het toerisme in de Kachin staat te bevorderen.   Daarna heeft ze individuele toeristen en groepen bezoekers begeleid in heel Birma.  Ze spreekt Kachin, Birmees, Engels en Spaans.

Meestal werkt ze dus voor officiële reisbureaus, de klanten komen meestal uit US, Canada of Spanje. 

Ze is zeer diepgelovig boeddhist en bidt minstens 5 keer per dag heel intens, vooral voor haar en onze "peace in mind".

Tot in 1995, toen ze nog lerares was, gaf ze 's avonds les in volksdansen van de Kachin en Shan staat. Nu werkt ze elke avond aan een boek over de cultuur van de Kachin.

Ze is afkomstig van Myikyina (in de Kachin staat tussen China en India), haar moeder woont daar nog. Haar zus en nicht wonen net zoals zij in Yangon.  U Tun Tun, haar vader is drie jaar geleden overleden aan kanker. Haar moeder heet Daw Khin May. (Daw = mevrouw, Khin = born on a Monday) Er zijn geen familienamen in Birma, enkel maar voornamen.  Khin Khin Schwe is heel extrovert en vertelt voluit over haar familie.

 

 

Enkel reisbureau's van de regering mogen in bepaalde regio’s binnen.  Ons reisbureau is het eerste 100% privé bureau dat tot hier toe een permit gekregen heeft om (met ons) naar KyengTong (gouden driehoek) en naar de Rakhine staat (golf v. Bengalen) te reizen.  Vanwege de voortdurende schermutselingen met smokkelaars mag je enkel per vliegtuig naar KyengTong reizen. 

Bijna alle reisbureau's gaan enkel maar naar Yangon, Pagan, Mandalay en Inle (centraal Birma). Buiten die streek in centraal Birma kom je maar zelden westerlingen tegen.  Ten noorden van Myitkyna in de Kachin state  of ten zuiden van Ye in de Kayin of Mon state mogen geen toeristen komen.

 

Er zijn heel veel controleposten en tolwegen in Birma. Soms moet er betaald worden, soms moet enkel je paspoort getoond worden, soms moet er een donatie gedaan worden.

Bij alle binnenlandse vluchten in Birma worden de namen en paspoortnummers van alle buitenlandse passagiers op lijsten genoteerd. Op die manier wordt nagegaan waar elke buitenlander zich in het land bevindt.

 

 

In september van 2003 zijn alle banken in Myanmar gesloten. Geen creditcards, geen travelerchecks, geen ATM, niks, enkel cash Kyat of USD.   1 USD = 900 Kyat op de zwarte markt.  Om een drankje te betalen heb je al snel een dik pak papier geld nodig. 

 

In Myanmar rijdt men sinds 1962 rechts van de weg. Nochtans hebben alle auto’s, ook nieuwe, het stuur ook aan de rechterkant!  Heel gevaarlijk bij het inhalen! 

 

In Birma / Myanmar zijn er drie seizoenen: koud-, warm- en regenseizoen.  Het wordt er heel snel licht en donker. Om 5:30 uur wordt het plots licht. Rond 18 uur is het binnen de vijf minuten pikdonker. 

Birma heeft het grootste gesloten-dek regenwoud van Azië. Er leven nog heel zeldzame diersoorten: wilde olifanten, gaurs, yaks, tijgers, luipaarden, thamins, beren, apen, krokodillen, pythons,…  Diep in het oerwoud groeien orcideeën en zeer zeldzame en kostbare Chi Swe paddestoelen die met helikopters naar China en Japan gesmokkeld worden.

 

Alle vrouwen dragen een longhi, bijna alle mannen dragen een "paso" (een omslagrok). Geen jeans of t-shirts.

Bijna alle vrouwen in Birma gebruiken tanaka op hun wangen. Tanaka is een gele stof die uit de schors van de tanakboom komt.  Een heel raar zicht, direct na de aankomst in Birma stond ik er stomverbaasd naar te kijken. Sommige vrouwen maken hun aangezicht helemaal geel, andere maken een tekening op hun wangen met de gele kleurstof.  Heel typisch voor Birma.

 

 

De mensen zijn extreem vriendelijk en behulpzaam. Bijna iedereen is praktiserend boeddhist. Er zijn overal boeddhistische monniken in hun typische okerkleurige mantel.

Overal zie je mensen bidden: in tempels, pagodes, maar ook op straat, thuis of in winkels.

Heel veel mensen dragen nog een paso of longhi met kleurdesigns volgens de stam waartoe ze behoren.

De toeristen worden in Birma beter dan koningen behandeld. We mogen zelf geen valiezen dragen of deuren opendoen.  Op plaatsen waar geen airco is, staat er de hele tijd iemand met een waaier naast ons om ons koelte toe te wuiven.  In hotels of restaurants staat er altijd iemand klaar om te zien of we iets nodig hebben.

De gids eet met ons aan tafel, de chauffeur moet buiten wachten.  Dat zijn de plaatselijke gewoontes, we moeten die respecteren.

In restaurants of hotels is er meestal vijf keer meer personeel dan gasten.

Vanwege de SARS perikelen is het toerisme in Zuidoost - Azië teruggevallen tot minder dan 20 %.   De reisbureaus, hoteluitbaters, souvenirverkopers en iedereen die leeft van het toerisme heeft het heel moeilijk om te overleven.

 

Iedereen in Myanmar heeft meer dan voldoende te eten. Er is geen honger in Myanmar.

Maar verder zijn de mensen heel arm, veel armer dan in Thailand of in China. Echt niet te vergelijken. 

Er wordt hier gewerkt met heel primitieve middelen. Soms waan je je in een film over de middeleeuwen hier. Het straatbeeld ziet er uit zoals bij ons in de jaren 1500.

Er lopen koeien, waterbuffels, paarden, geiten, ganzen en schapen over straat.  In sommige steden gebeurt het personenvervoer met paarden en postkoetsen. Op het platteland vervoert men lasten met karren, getrokken door twee ossen.

De wegen zijn in Birma in heel slechte staat. Vele wegen, ook in de dorpen zijn niet verhard. 

Wegen worden aangelegd zonder machines. Er worden dikke stenen uit de rotsen gehakt, tot kleinere steentjes geklopt, op het hoofd in manden vervoerd en daarna uitgestort over de grond. Soms komt er nog een laagje pek over. De vaten worden met een houtvuur warm gestookt, de hete pek wordt met een metalen gieter over de stenen uitgegoten.

Op het platteland dragen de vrouwen soms grote lasten op het hoofd.  De mensen glimlachen voortdurend en zien er heel gelukkig uit.  De tijd is hier blijven stilstaan.

Het verkeer is, net zoals in heel ZO Azië, chaotisch. De verkeerslichten (in Yangon en Mandalay) staan achter het kruispunt.  Wegmarkeringen, verkeersborden of wegwijzers zijn er bijna niet.  Zebrapaden of een volle witte lijn op de weg worden straal genegeerd.  De auto's komen bijna allemaal uit Japan. Bussen komen uit China. Alle verkeersmiddelen zijn heel oud en tot op de draad versleten.

 

In Birma worden er gemiddeld 5 kinderen per gezin geboren, in de steden minder, bij de bergstammen meer.

China is het enige land dat Birma officieel helpt. Alle andere (ontwikkelings-)hulp voor Birma is privé-initiatief.

Er zijn in Birma geen officiële geboorte, huwelijks of overlijdensregisters.

Huwelijken worden volgens de oude tradities afgesloten. Bijna alle huwelijken in Birma worden door de ouders gearrangeerd als de kinderen nog jong zijn.    

Respect voor ouders en familie is van het allergrootste belang. Er is een welbepaalde rangorde waarin men respect moet tonen. Mannen genieten meer respect dan vrouwen, ouderen meer dan jongeren. Men moet meer respect tonen voor zijn moeder dan voor zijn oudste broer.  Het tonen van respect doet men door te buigen wanneer men voor iemand van hogere respect -rang doorloopt, of door de volgorde van bediening van voedsel en drank aan tafel. In Yangon en centraal Birma is de traditie wat aan het verwateren, maar in de Shan staat wordt de rangorde nog steeds heel strikt gerespecteerd.

 

 

Myanmar is rijk aan natuurlijke grondstoffen.

Men heeft er goud in de rivierbeddingen, zilver in de mijnen en petroleum in de ondergrond. 

Er wordt katoen, aardappelen, koffie en tropische bloemen en planten geteeld en er worden zijderupsen gekweekt. In het zuiden zijn er plantages met rubberbomen.  Maar bijna niets van dat alles wordt gebruikt voor export.   Slechts 15 % van de landbouwgrond wordt effectief gebruikt. De rest ligt braak.

 

Politiek is in Birma een precair gespreksonderwerp omdat je nooit weet wie je voor je hebt.

In de steden en langs de hoofdwegen zijn de militairen duidelijk zichtbaar aanwezig.

 

Communicatie is een ramp in Birma:

Geen enkele GSM provider ter wereld kan in Birma / Myanmar roaming aanbieden.

Een locale SIM kaart kost 5200 USD (5000 EUR). Niet te doen dus. Enkel de miljonairs of regeringsambtenaren hebben een GSM.

Het internet in Birma / Myanmar heeft geen directe link met de rest van de wereld.

Internet is in Birma in feite lokaal intranet via de server van de staat. Enkel met een speciale toelating kun je een internetverbinding buiten het land maken. Maar dan nog zijn niet alle websites toegankelijk. Yahoo of Lycos zijn niet bereikbaar. Google werkt wel. Mijn eigen website is bereikbaar.

 

In het Nadi hotel in Mandalay, in het Princess hotel in KyengTong en in het Noble hotel in Sittwe heb ik via de telefoon van het hotel en de modem van mijn laptop geprobeerd om in te bellen naar een GRIC nummer in Bangkok of Chengdu.  Telkens wanneer de modem zijn handshake gedaan had, werd de verbinding afgebroken en werd de lijn voor een half uur op bezet gezet.  Geen GSM en geen e-mail dus.

 

Het eten in Birma is heel lekker, een beetje zoals de Zuid-Chinese keuken.  In Birma eet men met stokjes zoals in China, behalve op het platteland, daar eet men met de handen.  In de restaurants wordt ons meestal een vork en een lepel aangeboden, net zoals in Thailand. De hygiëne in de plaatselijke eetgelegenheden kan nog wat verbeterd worden.

 

 

 

References & acknowledgements:


SAM  Family Guide Service, Licenced Trekking Guides,    

North of the Market, Pyihtaungsu Road   Kalaw  Myanmar  Phone:  + 95 81 50237

He was our source of information for the Kalaw and Aungban area, the way of life of the Danu, Taung Yoe, Palang and other tribes NW of Aungban and Kalaw.


Ko Win Phe was our guide to the tribes in the area NW of KyengTong. He was our source of information for the culture of the Akha, Ann and Khun tribes.  Ko Win Phe can be contacted via the Princess Hotel in KyangTong: 

21, Zay Dan Kalay Road, Kyaing Tong, Eastern Shan State   Tel: + 95 84 21319,  2159   Fax: + 95 84 21159


Msgr Mario Martu, Vicar General & Procurator,  Kyaing Tong E.S.S. Myanmar  Phone: + 95 84 22015

was our source of information about the history and current status of the Roman Catholic Church in Myanmar.


All other information is originating from Khin Khin Shwe (MaLay) our guide trough Myanmar 

Khin Khin Shwe,  licenced tour Guide   77/91 Sule Pagoda Road  Myanmar Travels & Tours,  Ministry of Hotels & Tourism, Yangon, Myanmar   Phone:  + 95 1 3742281  e-mail   mtt.mht@mptmail.net.mm 

 

__________________________________________________________
Dirk Bleyer, freier Fotojournalist und Reiseerzähler, has, just like we, made a trekking with Sam Family Guide Service  to the tribes in the Kalaw en AungBan area:    http://www.dirk-bleyer.de/burma.htm

Henk de Jong   

Nepal and Burma (Myanmar):    http://www.hsdejong.nl/burma/